Wellness, Koçluk & Danışmanlık hakkında danışanlarımızın en çok sorduğu soruları sizler için derledik.
Wellness, Koçluk & Danışmanlık hakkında danışanlarımızın en çok sorduğu soruları sizler için derledik.
WELLNESS: En geniş anlamda, fiziksel , psikolojik ve sosyal iyi hissetme halini kapsar. Hastalığın yokluğunun ötesinde, sağlığı arttırmayı ve iyi hissetme (wellbeing) halini optimize etmeyi amaçlar.
WELLBEİNG: Bireyin yaşam kalitesini, sağlığını, rahatlığını ve yaşamsal aktivitelerden keyif alabilme derecesini yansıtır.
SAĞLIK: Hastalık ve zayıflığın olmadığı fiziksel, zihinsel ve sosyal bir iyilik halidir.
Genetik ve epigenetik profile yönelik beslenme, ilaç tedavisi ve spor aktiviteleri gibi olabilecek yaşam tarzı etmenleri çerçevesinde sağlıklı bireysel yaşam planlaması amaçlanmaktadır. Genetik varyasyonlara bağlı olarak ‘göreceli’ risk artışı çerçevesinde hastalıklara yatkınlık durumu hakkında bilgi vermekte ve bu hastalık durumlarının gelişmesini önlemek amacıyla genetik ve epigenetik konusunda uluslararası bilimsel çalışmalara bağlı kalarak öneriler sunulmaktadır. Bu danışmanlık hizmetinde paylaşılan bilgiler ve öneriler ‘ Nutrigenetik’ ve ‘Farmakogenetik’ bilimi temeline dayanarak hazırlanmış olup ‘Tıbbi Tedavi’ amacına yönelik değildir.
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF, tanımı şu şekildedir:
Koçluk günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisidir.
ICF Türkiye web sitesi: https://www.icfturkey.org/
Türkiye, koçluğun bir meslek olarak kabul edildiği sayılı ülkelerden biridir. 29 Haziran 2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, ‘Koç Ulusal Meslek Standardı (StandartKodu:13UMS0318-6)’ ile Koçluk meslek olarak resmen tanınmıştır. 22.07.2015 tarihinde ‘Mesleki Yeterlilik’ kriterlerinin belirlenmesi ve bunların MYK (Merkezi Yeterlilik Kurumu) tarafından onaylanması gerçekleşmiştir. MYK sitesinde belirtildiği üzere MYK, koçluk mesleği için Seviye 6 Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterlilikleri belirlenmiştir.
https://www.myk.gov.tr/images/articles/editor/020713/Koc_Seviye_6.pdf
Bütüncül yaklaşan bir hekim ile diyalogda iseniz, her şey yolundaymış gibi görünsede yapılması gerekenler listesi oldukça kabarık olabilir. Geleneksel yaklaşımın içinden çıkarak kendi bakış açısını oluşturabilecek kişiler için koşullar başlangıçta zorlayıcıdır, günümüzde gitgide yaygınlaşsada yinede kaynaklar sınırlı hele de günlük enerji üretiminiz belli bir miktarın altında olmasına yol açan kronik bir hastalığınız varsa bunları hayata geçirmek pek de kolay değildir.
İyileşme fiziksel olduğu kadar duygusal ve zihinsel bileşenleride içeriyor, işte bu yeni yaşama adapte olma sürecinde, hasta bunlarla tek başına uğraşmak zorunda kalıp, birçok sorusu olabiliyor. Başlangıçlar ne yazıkki sürekliliği garanti etmiyor, işte burada Fonksiyonel Wellness Koçları devreye giriyor. Doktor ve Diyetisyenle birlikte bir ekip şeklinde çalışılıyor.
İyileşme yolculuğunda; beslenme, uyku kalitesi, stres yönetimi, aktif yaşam alışkanlıklarının kazanılması gibi yaşam tarzı değişikliklerinin, kişinin hayat akışına uygun ve sürdürebilir olması konusunda hastaların özyönetimlerini güçlendirmek, Doktor ve hasta arasında iletişim köprüsü kurmak, hastaların iletişime geçebilecekleri, soru sorabilecekleri ve desteklendiklerini hissedebilecekleri bir kontak noktası oluşturmak koçun öncelikleridir.
Ukraynalı Dr. Konstantin Buteyko tarafından geliştirilen Buteyko Metodu, fazla solunumu (hiperventilasyonu) düzeltmeye yönelik bir dizi solunum egzersizi içermektedir. Solunum hacmi normal seviyeye indiğinde, solunumla bağlantılı hastalıklarda bariz iyileşmeler görülmekte ve kilo verme, enerji düzeyinde artış ve daha iyi uyku gibi birçok ilave faydalar ortaya çıkmaktadır.
Buteyko Metodu aşağıdaki basamakları içerir:
- Burun açma egzersizleri
- Ağız solunumundan burun solunumuna geçiş
- Solunum hacmini normal değerlere getirmek
- Diyaframı, hava açlığı (alınan nefesin yeterli olmadığını hissetmek) hissedene kadar gevşetmek
- Bunları desteklemek için hayat tarzında küçük değişiklikler yaparak iyileşme sürecini başlatmak
- Solunum hacmini tespit etmek ve çalışmalardaki gelişmeyi takip etmek için özel bir nefes tutma testi yapmak (CP-Control Pause)
Astım, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, rinit, allerjik rinit (saman nezlesi), depresyon, anksiyete, stres, diş ve ağız problemleri, uyku düzensizlikleri, horlama, uyku apnesi gibi hastalıkların tedavisinde metod başarıyla uygulanmıştır.
Fazla solunum yapmak (kronik hiperventilasyon) astım dahil olmak üzere sayısız sağlık sorununa yol açmaktadır. Fazla solunum, kandaki doğal gaz seviyelerinin oranını değiştirmektedir. Kronik olarak fazla solunum yapma alışkanlığı günümüz modern yaşamının bir sonucudur. İşlenmiş gıdalar, egzersiz eksikliği, hava kirliliği, sigara kullanımı, fazla konuşmak, stres, zaman kısıtlaması, korku, kızgınlık, iç ortamlardaki yüksek sıcaklıklar ve büyük nefes almanın yararlı olduğu inancı fazla solunum yapmamıza neden olan faktörlerdendir.
Kronik fazla solunum, normal değerlerin 2-3 katı oranında fazla havayı solumamıza yol açmakta bu da şişmanlık, uyuşukluk, kronik yorgunluk, depresyon, uyku düzensizlikleri, konsantrasyon güçlüğü, astım, alerji gibi birçok hastalıkla sonuçlanmaktadır.
Fazla solunum yapmanın tipik göstergeleri ağızdan solunum yapmak, dinlenme halindeyken nefesin duyulması ve görülmesi, göğüs hareketinin olması, düzenli olarak iç çekme, burun çekme, büyük nefeslerle esneme, düzensiz solunum ve horlamadır.
Fazla solunum yapma alışkanlığı, hücre ve dokulara giden oksijen miktarı düşürmekte, kan damarları ve hava geçiş yollarındaki düz kaslarda daralmaya sebep olmaktadır. Bu da sağlık üzerinde uzun vadede ciddi problemler ortaya çıkarmaktadır.
Patrick Mckeown, Dublin Trinity College mezunu olup, Buteyko Metodu’nun kurucusu Dr.K.P. Buteyko’nun himayesinde öğrenim görmüştür. 2002 yılında Rusya’da geçirdiği zamanın ardından kendi sağlığındaki iyileşmenin etkisiyle Buteyko Clinic İnternational (BCI) kurarak, metodu Avustralya, ABD ve Avrupa’da öğretmeye başlamıştır. BCI, Buteyko Metodu konusunda yüksek kaliteli profesyonel eğitim sağlama konusunda uzmanlaşmış, önde gelen bir uluslararası eğitim kuruluşudur. Dünyadaki en geniş eğitmen ağına sahip Buteyko okulu olma özelliğine sahiptir. Mckeown’un, aynı zamanda geliştirdiği Oxygen Advange Programı, binlerce öğrencisi ve yüzlerce sağlık uzmanıyla yaptığı çalışmalardaki tecrübelerine ve nefes tutma antremanı üzerindeki kapsamlı araştırmalarına dayanmaktadır.
Buteyko Clinic Türkiye, Buteyko Clinic İnternational’ın Türkiye temsilciliğidir. 2014 yılında Funda Aşkınoğlu tatarından kurulmuştur. İTÜ Kimya Mühendisliği mezunu olan Aşkınoğlu aynı zamanda Oxygen Advantage Türkiye’ninde kurucusudur. 2014 yılında İrlanda Buteyko Clinic İnternational’da Buteyko Eğitmenliği Diploma Programını tamamlamıştır. Misyonu, Buteyko ve Oxygen Advantage Metodlarını, geniş kitlelere tanıtmak, sağlıklı solunum alışkanlığını herkesin edinmesini sağlamaktır. Her iki metodunda Türkiye’de ilk eğitmenidir.
Başka sorularınız varsa veya daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.