İletişim

Şimdi Başlayın..

Sıkça Sorulan Sorular

Wellness, WellBeing & Sağlık İfadelerinin Tanımı Nedir?

WELLNESS: En geniş anlamda, fiziksel , psikolojik ve sosyal iyi hissetme halini kapsar. Hastalığın yokluğunun ötesinde, sağlığı arttırmayı ve iyi hissetme (wellbeing) halini optimize etmeyi amaçlar.

WELLBEİNG: Bireyin yaşam kalitesini, sağlığını, rahatlığını ve yaşamsal aktivitelerden keyif alabilme derecesini yansıtır.

SAĞLIK: Hastalık ve zayıflığın olmadığı fiziksel, zihinsel ve sosyal bir iyilik halidir.

Nutrigenetik & Epigenetik Danışmanlığı Nedir?

Genetik ve epigenetik profile yönelik beslenme, ilaç tedavisi ve spor aktiviteleri gibi olabilecek yaşam tarzı etmenleri çerçevesinde sağlıklı bireysel yaşam planlaması amaçlanmaktadır. Genetik varyasyonlara bağlı olarak ‘göreceli’ risk artışı çerçevesinde hastalıklara yatkınlık durumu hakkında bilgi vermekte ve bu hastalık durumlarının gelişmesini önlemek amacıyla genetik ve epigenetik konusunda uluslararası bilimsel çalışmalara bağlı kalarak öneriler sunulmaktadır. Bu danışmanlık hizmetinde paylaşılan bilgiler ve öneriler                ‘ Nutrigenetik’ ve ‘Farmakogenetik’ bilimi temeline dayanarak hazırlanmış olup ‘Tıbbi Tedavi’ amacına yönelik değildir.

Koçluk Nedir?

Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF, tanımı şu şekildedir:

Koçluk günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisidir.

ICF Türkiye web sitesi: https://www.icfturkey.org/

Türkiye, koçluğun bir meslek olarak kabul edildiği sayılı ülkelerden biridir. 29 Haziran 2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, ‘Koç Ulusal Meslek Standardı (StandartKodu:13UMS0318-6)’ ile Koçluk meslek olarak resmen tanınmıştır.  22.07.2015 tarihinde ‘Mesleki Yeterlilik’ kriterlerinin belirlenmesi ve bunların MYK (Merkezi Yeterlilik Kurumu) tarafından onaylanması gerçekleşmiştir. MYK sitesinde belirtildiği üzere MYK, koçluk mesleği için Seviye 6 Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterlilikleri belirlenmiştir.

 https://www.myk.gov.tr/images/articles/editor/020713/Koc_Seviye_6.pdf

Fonksiyonel Wellness Koçluğu Nedir?

Fonksiyonel Wellness Koçu® bireyin, optimum wellness yolculuğunda; kendi içsel ve çevresel kaynaklarını keşfederek harekete geçirmesi ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını kalıcı hale getirmesinde, en yeni bilimsel veriler ışığında, güven veren, bütünsel, pozitif ve danışan merkezli yaklaşımı ile ona destek olur.

 2020 yılı itibariyle Health and Wellness Coach tanımı Pubmed’de aşağıdaki şekilde yer almıştır:

“Hastaların hedeflerini en azından kısmen belirledikleri, hedeflerine ulaşmak için içerik eğitimiyle birlikte kendi kendini keşfetme veya aktif öğrenme süreçlerini kullandıkları ve koç-koçi ilişkisi bağlamında hesap verebilirliği artırmak için davranışlarını kendi kendine izlediği hasta merkezli bir yaklaşımdır.

Koç, hastaların içsel motivasyonlarını geliştirmeleri ve sağlık için sürdürülebilir değişiklikler yaratma becerilerini kazanmalarına yardımcı olmak üzere davranış değişikliği teorisi, motivasyon stratejileri ve iletişim teknikleri konusunda eğitim almış bir sağlık profesyonelidir

Bireyler çoğu zaman sağlıklı olmak için ne yapmaları gerektiğini bilirler ancak yapmaya başlayamaz ya da sürdüremezler. Fonksiyonel Wellness Koçları, bireylerin bildikleri ile bu bilgileri hayatlarında uyguladıkları halleri arasındaki köprü gibidir. Kalıcı değişim için gereken içsel motivasyonun keşfedilmesini sağlarlar.

Buteyko Metodu Nedir?

Ukraynalı Dr. Konstantin Buteyko tarafından geliştirilen Buteyko Metodu, fazla solunumu (hiperventilasyonu) düzeltmeye yönelik bir dizi solunum egzersizi içermektedir. Solunum hacmi normal seviyeye indiğinde, solunumla bağlantılı hastalıklarda bariz iyileşmeler görülmekte ve kilo verme, enerji düzeyinde artış ve daha iyi uyku gibi birçok ilave faydalar ortaya çıkmaktadır.

Buteyko Metodu aşağıdaki basamakları içerir:

  1. Burun açma egzersizleri
  2. Ağız solunumundan burun solunumuna geçiş
  3. Solunum hacmini normal değerlere getirmek
  4. Diyaframı, hava açlığı (alınan nefesin yeterli olmadığını hissetmek) hissedene kadar gevşetmek
  5. Bunları desteklemek için hayat tarzında küçük değişiklikler yaparak iyileşme sürecini başlatmak
  6. Solunum hacmini tespit etmek ve çalışmalardaki gelişmeyi takip etmek için özel bir nefes tutma testi yapmak (CP-Control Pause)

Astım, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, rinit, allerjik rinit (saman nezlesi), depresyon, anksiyete, stres, diş ve ağız problemleri, uyku düzensizlikleri, horlama, uyku apnesi gibi hastalıkların tedavisinde metod başarıyla uygulanmıştır.